Un studiu realizat de către The Knowledge Academy, care a folosit datele extrase din numărul și tipul de hashtaguri de pe Instagram pentru a găsi cele mai Instagramabile librării a scos la iveală faptul că Bucureștiul găzduiește una dintre cele mai fotogenice librării din Europa.
Datele de pe Instagram au relevat că librăria Cărturești Carusel din București s-a clasat pe locul nouă în studiu, cu 13.207 de mențiuni pe Instagram.
Cu o mulțime de posibilități de petrecere a timpului, librăria este întinsă pe șase niveluri și are un bistrou, un spațiu multimedia, o galerie dedicată artei contemporane și peste 10.000 de volume de răsfoit. Cu balcoane elegante și scări curbate, este destul de clar de ce librăria a fost prezentată pe mii de conturi de Instagram.
Pe locul unu, Shakespeare & Company din Paris, Franța s-a dovedit a fi cea mai populară librărie din Europa, cu 93.955 de hashtaguri de Instagram care fac referire la celebrul paradis al cărților.
De la deschiderea sa din 1951, călătorii și cititorii pasionați pot găsi emblematica librărie pe malul Senei, vizavi de Notre Dame și se pot bucura de cărți în limba engleză și de o cafea sau o masă de la cafenea în timp ce citesc.
A doua cea mai populară librărie de pe Instagram este Livraria Lello aflată în Porto, cu 90.495 de mențiuni.
Deschisă în 1906, librăria prezintă instalații artistice și expoziții care se concentrează pe misiunea de a pune în valoare cărțile și autorii. De asemenea, poți rezerva o vizită la spațiul Gemma unde te poți bucura de colecția lor de cărți rare, manuscrise și ediții princeps.
Situată într-o clădire neo-gotică, librăria are scări impunătoare, pereți din lemn și un tavan cu vitralii, așa că este clar de ce această este pomenită atât de frecvent pe Instagram.
Deși canalele și cărțile nu se amestecă neapărat, a treia cea mai populară librărie pe Instagram se află în Veneția, Italia, deoarece Libreria Acqua Alta a fost menționată de 56.414 de ori pe Instagram.
Cu o estetică diferită de celelalte spații de pe listă, librăria italiană își păstrează cărțile în căzi, bărci cu vâsle, canoe și chiar o gondolă, ca mijloc de a le proteja împotriva riscului de inundații care amenință frecvent orașul.
Situat pe Marylebone High Street, în Londra, Daunt Books ocupă locul patru, cu 29.632 de referințe în hashtaguri de Instagram.
Fondată în 1990 de fostul bancher James Daunt, filiala Marylebone a lanțului este găzduită într-o fostă librărie edwardiană, iar vizitatorii pot să se bucure de (și să facă fotografii) galeriile lungi de stejar ale clădirii, de plafonul luminat spectaculos și de printurile William Morris.
Nefiind o librărie per se, ci mai degrabă o comunitate de anticari (buchiniști) care își vând cărțile pe malurile Senei, Bouquinistes of Paris ocupă locul cinci pe listă, cu 24.205 de mențiuni pe Instagram.
Deși prezența vânzătorilor de cărți de-a lungul Senei datează din secolul al XVI-lea, abia în 1859 autoritățile orașului Paris le-a permis să înființeze standurile permanente care se întind de-a lungul râului astăzi, însumând aproximativ 30.000 de cărți, inclusiv ediții rare și originale
Foto: Cărturești Carusel
Gânduri de scriitor | Narcis Avădanei: ”Lumea prin ochii altora”